'Ej farligt att e-handla'

Svenskarna är mest tveksamma i norden vad gäller att göra inköp på nätet. Men rädslan för osäkra betalningssystem saknar grund. Det menar Svensk Handels vd Dag Klackenberg.
Hela 53 procent av svenskarna har aldrig handlat från en utländsk e-handelssajt. Den siffran är tio procent högre än i Danmark och Finland, och 18 procent högre än i Norge.

Enligt Svensk Handel beror de höga siffrorna framförallt på en utbredd misstro mot säkerheten i betalnings- och leveranssystemen hos e-handlarna. Men den misstron finns det inte mycket grund för, enligt vd Dag Klackenberg.

Debatten om riskerna med betalningar över internet har varit livlig i Sverige och i svensk media. Det har medfört att svenskarnas uppfattning om osäkerheten i systemen idag är betydligt mycket större än de verkliga riskerna, menar Dag Klackenberg.

-Det är inte så osäkert som många tror, riskerna är inte så stora. Om något skulle inträffa så har bankerna och handlarna i de allra flesta fall system som ersätter kunden, säger han.

- Tidigare var många tveksamma till att skicka brev på posten för att man var rädd att de inte skulle komma fram. Det påminner en hel del om det, säger Dag Klackenberg.