Var femte osäker vid kortbetalningar

Trots att många e-handlar oroar sig konsumenterna för att det inte är säkert att betala på nätet. Det visar Klarnas Sifo-undersökning av svenskars attityder till näthandel.

Enligt undersökningen anser fler än en femtedel att betalning med kontokort online känns osäkert. Detta var också ett av de vanligaste skälen till att de tillfrågade valde att inte handla via nätet.

Eric Wallin är vd på Dibs, ett företag som levererar olika typer av betalningslösningar till näthandlare. Han tror att mycket av oron är grundad i den medierapportering som sker kring risker med kontokortsbetalning. Men enligt honom är risken för bedrägerier inte större vid betalning med kort än med faktura.

– Kreditkort ger åtminstone mig som konsument väldigt bra garantier, om jag inte får den vara eller tjänst jag beställt så är det kreditkortsföretaget som ersätter mig, säger han.

– Det finns en risk att någon får tillgång till ens kontokortsuppgifter och använder dem, men skulle det hända får man ersättning. Det är lika stor, eller kanske större risk att någon använder ens personnummer för att beställa varor på faktura.

Även om många av dem som deltog i undersökningen var oroliga för betalningssäkerheten verkar intresset för att handla via internet att öka. I undersökningen svarade 23 procent att de räknar med att handla mer på nätet under det kommande året, medan drygt hälften tror att de kommer att handla lika mycket som tidigare.

Enligt Eric Wallin är den största orsaken till att e-handeln ökar att konsumenterna upplever den som bekvämare.

– Den här handeln växer inte för att e-handlarna har bättre varor, utan för att vi som konsumenter värdesätter den bekvämlighet som e-handel innebär och därför har ändrat köpbeteende.

Undersökningen har utförts av Klarna, tidigare Kreditor, som erbjuder fakturabetalning åt e-handlare och Sifo. I undersökningen svarade 1 021 svenskar mellan 16 och 79 år på frågor om sina vanor för näthandel.