Preemtech

Utvecklar e-handelssystem sedan 2004

Webbutik

Starta webbutik

Som med allt i livet krävs bra planering och hårt arbete för att bli framgångsrik med en webbutik.

Innan du ska starta webbutik är det bäst att börja med att lägga upp en enkel e-handelsplan med viktigaste frågeställningarna.
Frågeställningarna kan se ut på följande sätt:

 • Finns det en marknad för våra produkter?
 • Vad skiljer våra produkter från andra företags produkter på webben?
 • Hur driver vi besökare och kunder till vår webbutik?
 • Är våra kunder beredda att handla över nätet?
 • Kommer hela vårt produktsortiment att presenteras i webbutiken inledningsvis?
 • Hur hanterar vi logistiken?
 • Är våra förväntningar realistiska?

Alla typer av verksamhet innebär risker, men ju bättre du kan svara på dessa frågor, desto bättre odds har du för att kunna lyckas.

Utveckling, Design och Hosting

Det finns tre olika typer av personer som kan hjälpa er med att skapa e-handelsplatsen:

 • En webbdesigner som tar hand om design och layout.
 • En utvecklare eller programmerare som utvecklar funktionaliteten för e-handelsplatsen.
 • Någon med kompetens på båda områden, så som Preemtech, som erbjuder allt-i-ett lösningar som även inkluderar hosting, drift och utveckling.

Webbdesignern är troligen inte den bästa personen att programmera e-handelsplatsen pga. att utveckling och programmering av en bra e-handelsplats är både tekniskt svårt och kräver mycket erfarenhet och kunskap.

Be alltid om referenser av de senaste projekten utvecklaren eller programmeraren har gjort.

Begär en offert på den planerade e-handelsplatsen och ta reda på vilka tekniker som används för att bygga webbplatsen.

Det är inte alltid nödvändigt för er att förstå alla tekniska frågor gällande utveckling av webbplatsen men det är viktigt att du tar reda på om hostingleverantören (webbhotellet) stöder de tekniker systemet använder.

Här är några tips:

 • Bli inte missmodiga om du är osäker på vilken lösning som är bäst, t.ex. om en ”databasdriven webbplats” är bättre än en ”statisk HTML webbplats”. Det är därför du anlitar någon och det är deras jobb att lägga fram vilka för- och nackdelar det finns med olika tekniska lösningar.
 • Ta reda på om webbplatsen klarar av en framtida expansion med utvidgning av både produkter, besökare och ordrar.
 • Undvik företag som försöker prata er över huvudet. Du letar ett företag som kan förklara saker och ting på ett sätt som är enkelt att förstå.
 • Be om offert från flera leverantörer.
 • Använd sunt förnuft. Om du endast säljer ett fåtal produkter online behöver du knappast en dyr och komplex lösning som har stöd för tusentals produkter.

Professionell image

Den största utmaningen e-handelsföretag har på nätet är att övertyga kunderna om att de är trovärdiga och professionella. En ren, polerad och professionell design av webbutiken är det första steget till att skapa förtroendet till kunden.

Det andra steget är att uppge kontaktuppgifter i webbutiken (telefon, e-post, adress) samt tydliga köp-, retur- och garantivillkor.

Hur du presenterar produkterna är också viktigt. T.ex. bör produktbilder ha en professionell "look" samt att bilderna går att förstora.

I en webbutik på nätet kan inte kunderna fysiskt ta på, pröva, lukta och smaka på era produkter. Ju mer du gör för att tillhandahålla mer information om produkterna, desto mer hjälper det kunden att bestämma sig för att handla, vilket genererar mer försäljning.

Webbutikens domännamn

Alla företag på nätet bör ha ett eget och unikt domännamn, t.ex. www.min-webbutik.com. Domännamnet ska helst vara enkelt att komma ihåg och skriva.

Då det gäller e-handel kan det vara fördelaktigt att välja ett domännamn som innehåller sökord viktiga för branschen. Om du t.ex. ska sälja artiklar inom belysning som taklampor, utebelysning, fönsterlampor etc. registrerar du med fördel ett domännamn med något sökord.

Webbutik och affärssystem

Ett e-handelssystem är en komplex lösning som innehåller allt från webbutik till ordersystem, betalsystem, kunddatabas och lagerhållning. En webbutik kan även innebära en enkel hemsida med möjlighet att beställa produkter via e-post eller ett formulär.

Något kortfattat kan man dela in e-handelssystemet i följande delar:

 • Produktkatalog
  I produktkatalogen finns alla artiklar och tjänster företaget erbjuder.
 • Lagersystem
  E-handelssystemet kan ha ett eget lagersystem eller vara anslutet till den fysiska butikens lagersystem.
 • Betalsystem
  Diverse betallösningar som är kopplade till systemet, t.ex. kortbetalning, direktbetalning, faktura, postförskott, online plånböcker med flera. Ofta sker själva betalningen hos en extern aktör, speciellt när det gäller Kortbetalning och Direktbetalning, främst på grund av säkerhetsskäl.
 • Ordersystem
  Innefattar lösningen för hur kunden handlar artiklar och hur beställningarna sedan mottas och hanteras av försäljaren.
 • Kunddatabas
  I kunddatabasen finns alla kunder registrerade med tillhörande information som kontakt-, adressuppgifter och genomförda ordrar.

Affärssystem

Ofta kopplas e-handelssystem samman med företagets affärssystem och informationen synkroniseras och överförs från det ena systemet till det andra.

Exempel på detta är att man till exempel vill synkronisera lagersystemet i den fysiska butiken med det virtuella lagret i webbutiken.

E-handelssystemet administreras oftast via ett grafiskt webbgränssnitt som ger butiksägaren möjlighet att hantera systemets alla delar och själv lägga upp produkter och tjänster direkt i webbutiken.

Mer avancerade e-handelssystem som Preemtech's e-handelsslösningar innehåller även funktioner för momshantering kopplade till geografiska platser, stöd för flera valutor och språk samt avancerade leverans- och ordersystem.

Säkerhet och SSL certifikat

En av e-handelns stora barriärer för att få kundens förtroende är överföring och bevaring av känslig information. I många år har SSL (Secure Sockets Layer på engelska) kryptering varit en standard för att skydda information som skickas över Internet. Företag kan köpa SSL certifikat vilket binds till deras domännamn och installeras på webbhotellets webbserver. Ett delat SSL certifikat kostar och behöver förnyas med ett till två års mellanrum.

Behöver du ett SSL certifikat? Det beror på, en del e-handelslösningar använder tredjepartsleverantörer vid överföring av känslig information som t.ex. kortbetalning. Men oftast skickas informationen som kundens login-uppgifter till e-handelsplatsen oskyddad då det endast är kortnummer som säkras via den tredje parten.

Hur du lyckas med webbutik fortsätter senare...